Loading...

WAAROM OP REIS NAAR

Fins Lapland

 • Beste locatie voor het spotten van het Noorderlicht
 • Ongeëvenaard mooi winterwonderland met talloze meren
 • Rovaniemi, de geboorteplaats van de Kerstman
 • Ontelbare sauna’s voor een ontspannen afsluiting van de dag
 • Overnachtingen in uitstekende hotels, chalets en sneeuwiglo’s of met een doorzichtig dak
 • Onvergetelijke activiteiten, zoals ijsvissen, huskytour en sneeuwscootertocht
 • Leer meer over de Sami-cultuur van de inwoners van Lapland
 • Romantische bestemming, die ook zeer geschikt is voor families met kinderen
REISVOORSTEL FINS LAPLAND AANVRAGEN
Finland_Lapland_sneeuwschoenwandelen_uitzicht

Waarom op reis naar Fins Lapland?

Finland is het meest verrassende land van Scandinavië, waar de wonderschone natuur de boventoon voert. In Lapland, de bekendste regio van Finland, verandert vanaf half november het landschap in een waar winterwonderland. Het prachtige Noorderlicht kleurt de witte sneeuwtoppen groen, rood of paars. Bovendien zijn er in Fins Lapland in de winter tal van leuke activiteiten mogelijk, zoals een huskytour, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen en tochten per sneeuwscooter, of met rendieren. Na een lange koude dag mag een verwarmend bezoek aan een traditionele Finse sauna uiteraard niet ontbreken. En wat dacht u van een overnachting in een échte iglo of een iglo met een glazen dak tijdens uw reis naar Lapland? Al onze Lapland reizen bestaan uit talloze hoogtepunten en uiteraard bepaalt u zelf de invulling en reisduur. Op familievakantie naar Lapland? Wij verzorgen graag uw chalet of appartement en kindvriendelijke activiteiten!

REISVOORSTEL FINS LAPLAND AANVRAGEN
REISVOORSTEL FINS LAPLAND AANVRAGEN

Geografie Finland

Finland ligt in het noorden van Europa en grenst in het noordwesten aan Zweden, in het noorden aan Noorwegen, in het oosten aan Rusland, in het zuiden aan de Oostzee en in het westen aan de Botnische Golf. Samen met Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland vormt Finland Scandinavië. Finland is ongeveer negen keer zo groot als Nederland. Hoewel Finland voor uit 70% bos en ongeveer 13% uit water (bijna 188.000 meren) bestaat, is het land een stuk gevarieerder dan het doet vermoeden. Voor de hele Finse kust liggen eilandenarchipels met ontelbare rotsklippen en eilandjes. Lapland bezit haar kenmerkende tunturi’s, tot 1.000 meter hoge afgeronde kale bergen die boven de berkenbossen uitsteken. Richting het noordwesten worden de bergen spitser en hoger en vormen ze een deel van het Scandinavische gebergte.

Leuke activiteiten in Fins Lapland

Overnachten in een iglo

Een unieke ervaring die tijdens uw Lapland-reis niet mag ontbreken: een bijzondere overnachting in een iglo. Bij onze Lapland-reizen adviseren wij u om in ieder geval één nacht in een iglo te verblijven. Dit kan een iglo van sneeuw of een glazen iglo zijn. Slapen in een sneeuwiglo is in Fins Lapland niet zo koud en oncomfortabel als u wellicht zou verwachten. En…een tweepersoonsiglo, een bed van rendiervellen en voorzien van sfeervol kaarslicht, hoe romantisch wilt u het hebben?! Overnachten in een glasiglo of een iglo met een doorzichtig dak kan in Fins Lapland ook. Lekker warm en met een geweldig uitzicht op de miljoenen sterren en hopelijk ook het Noorderlicht. Opmerkelijk is dat het thermoglas niet kan bevriezen, waardoor u altijd een gegarandeerd zicht heeft.

Finland_Lapland_Kakslauttanen_iglo
Finland_Lapland_Noorderlicht

Noorderlicht tour

Misschien voor u wel dé reden om voor een reis naar Lapland te kiezen…het Noorderlicht, ook wel Aurora Borealis genoemd. Bewonder de mysterieus bewegende lichtsluiers die de sterrenhemel doen oplichten. Geniet van een lichte gloed tot een heftig dansend spektakel in groen, geel of zelfs paars.U kunt het Noorderlicht in Lapland vanaf eind september tot half april waarnemen. De maanden november tot half april zijn statistisch gezien de beste Noorderlicht-periode. Om het Noorderlicht in Lapland te spotten, is het belangrijk dat u op een afgelegen plek zonder lichtvervuiling bent. Uiteraard heeft u de kans om het Noorderlicht bij uw accommodatie te aanschouwen, maar het is nog veel leuker om met een gids op pad te gaan. Hij kent de omgeving immers goed en hij weet vaak beter waar het Noorderlicht het beste waargenomen kan worden. En hoe geweldig is het om daarvoor soms middenin het donker een stukje per sneeuwscooter af te moeten leggen?

Husky tour

Een absolute ‘must do’ tijdens een reis naar Lapland is een husky tour. De husky’s hebben een enorm uithoudingsvermogen en werden daarom vroeger al ingezet om sledes voort te trekken en om als vervoersmiddel te dienen. En nog steeds wordt de huskyslede als praktisch vervoersmiddel ingezet. Ook worden er in Lapland langeafstandswedstrijden georganiseerd. Het team dat als eerste over de finish komt wint.Hoe gaat een husky tour in Lapland in zijn werk? Allereerst wordt u naar de huskyfarm gebracht, waar de uitleg volgt. Tijdens de huskysafari wordt u door uitstekende gidsen begeleid. Dit zijn vaak de eigenaren van de honden. Veiligheid en plezier staan voorop. De honden genieten hier zichtbaar van, ze zijn enthousiast en kwispelen continu met hun staart! Na afloop van de huskysafari in Lapland wacht er een snack en een kop koffie, terwijl u alle tijd heeft om nog uitgebreid te knuffelen met de husky’s. Lees er meer over in onze blog.

Finland_Lapland_husky_tour
Finland_Lapland_sneeuwscooter

Sneeuwscootersafari

Ontdek de uitgestrektheid van Fins Lapland per sneeuwscooter. U rijdt door besneeuwde bossen, over bevroren rivieren, meren of smalle paadjes om af en toe op een heuvel te stoppen voor een fantastisch uitzicht over het winterwonderland. Een sneeuwscootersafari in Lapland is bijzonder afwisselend. U mag als volwassene de sneeuwscooter zelf besturen. Eerst krijgt u een goede helm, handschoenen, snowboots en warme kleding aangemeten, gevolgd door een uitgebreide uitleg door uw professionele gids. Hij rijdt helemaal voorop, zodat u precies weet waar u naartoe moet. Onderweg wordt een aantal keren gestopt en kunt u ook van bestuurder wisselen. Er zijn verschillende sneeuwscootertochten in Lapland boekbaar. Van 1 tot 2 uur, maar ook langere tochten van een aantal uren. Een sneeuwscootersafari in Lapland is niet alleen leuk voor volwassenen. In sommige plaatsen in Lapland zijn er zelfs speciale sneeuwscooters voor kinderen. Deze kleine sneeuwscooters hebben minder vermogen en de tochten voeren over gemakkelijke routes. Lees er meer over in onze blog.

Rendieren

Een bezoek aan een rendierenboerderij mag ook niet ontbreken tijdens uw reis naar Lapland. Ver boven de Poolcirkel zijn in Lapland meer rendieren (200.000) dan inwoners (195.000) te vinden. Maak kennis met deze mooie dieren en krijg een uitgebreide uitleg over hun leven. In de winter moeten de rendieren ook eten. U gaat dan ook samen met de boer de stallen en de weides in om de rendieren te voeren. Of stap tijdens uw Lapland-reis in een slee en maak een rendiertocht!. Goed ingestopt onder de dekensvinden rendieren het heerlijk om u een rondje door de sneeuw in Lapland mee te nemen. In een rustig tempo kunt u van de ongerepte en besneeuwde natuur genieten.

Finland_Lapland_rendiertocht
Finland_Lapland_ijsvissen

IJsvissen

Een traditionele activiteit in Scandinavië is ijsvissen. Het is voor de Finnen dé weekendbezigheid. Voor het ijsvissen in Lapland neemt u een boor, krukje en een vishengel mee naar één van de vele bevroren meren. In veel gevallen gaat u hier per sneeuwscooter naartoe. Boor een gat in het ijs, ga lekker op een rendiervel zitten dat uw gids voor u heeft klaargelegd, werp uw hengel uit en geniet van de serene rust om u heen. Proef zelf de vangst rond een kampvuur waarop de gevangen vis door de gids wordt bereid. Tijdens het ijsvissen in Lapland kunt u diverse soorten vis aan de haak slaan, maar de snoek is het meest gevangen exemplaar.

IJsbrekercruise

Maak tijdens uw reis door Lapland een unieke ijsbrekercruise! De ijsbreker vertrekt vanuit het havenstadje Kemi aan de Botnische Golf en is bijvoorbeeld uitstekend met een vakantie in Rovaniemi te combineren. De Botnische Golf bevindt zich in het noordelijkste gedeelte van de Oostzee en ligt tussen Zweden en Finland. Het zeewater is gedurende 5 maanden per jaar bevroren. In de ochtend gaat u aan boord van de ijsbreker, die uit 1960 dateert en de meest arctische omstandigheden kan trotseren. Het schip vaart u zonder moeite door een dikke laag ijs naar een verlaten plek op zee. Geniet van het krakende ijs en de rust in de omgeving van Lapland. De echte durfal kan zichzelf in een speciaal drijfpak hijsen en tussen de ijsschotsen ronddobberen in een wak achter de boot!

Finland_Botnische_Golf_Sampo_ijsbreker_zwemmen
Finland_Lapland_sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen

Op het eerste oog is sneeuwschoenwandelen misschien een aparte activiteit. Lopen op ‘tennisrackets’ is in het begin nog wat onwennig, maar het is echt een leuke ervaring die niet mag ontbreken tijdens uw reis naar Fins Lapland. U zult erachter komen dat deze ‘hulpmiddelen’ niet alleen praktisch zijn om niet weg te zakken in de diepe sneeuw van Lapland. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat u op plekken komt waar u anders nooit zou komen. Voordat u aan de wandeling met sneeuwschoenen door het winterwonderland van Lapland begint, krijgt u eerst uitleg over de techniek. Achteruit lopen is bijvoorbeeld onmogelijk, maar het went al snel. Afhankelijk van de locatie en lengte van de wandeling wordt er halverwege of aan het einde tijd ingeruimd voor een warme drank of snack. Soms wordt sneeuwschoenwandelen ook gecombineerd met ijsvissen en wordt de ‘catch of the day’ verorberd.

REISVOORSTEL FINS LAPLAND AANVRAGEN

Bestemmingsinformatie Finland

Klimaat en beste reistijd

De beste reistijd voor Fins Lapland is van begin december t/m half april. Vanaf half november ligt er sneeuw in Lapland. Van december tot half april variëren de temperaturen van ca. -5 graden tot -15 graden. Soms schommelt de temperatuur rond het vriespunt, maar deze kan ook verder dalen tot zelfs -20ºC tot -30°C. Door het landklimaat is de lucht echter droger dan in Nederland, waardoor de gevoelstemperatuur aangenamer is. Januari is de periode van de Poolnacht, waarbij de zon een deel van de dag niet boven de horizon uitkomt. Het is niet donker, maar het indirecte licht van de zon en maan en de reflectie op de sneeuw tegelijk zorgen voor een sprookjesachtige sfeer met een mysterieus blauw licht. Februari is statistisch gezien de koudste maand, maar de laagstaande zon in het gezicht compenseert dat weer. Vanaf eind februari is het al langer licht in Lapland dan op hetzelfde moment in Nederland. Dat betekent dat u optimaal van de dag kunt profiteren. De dagen en nachten zijn vaak helder, de sneeuw is van de bomen verdwenen, maar de zon laat zich volop zien.

Eten en drinken

De Finse keuken kent zowel Scandinavische als Russische invloeden. Er is een aantal (regionale) specialiteiten ontstaan dat het proberen meer dan waard is. U heeft meestal een ruime keuze aan visgerechten, waarvan zalm (‘lohi’), meerforel (‘siika’), regenboogforel (‘kirjolohi’) en Baltische haring (‘silaka’) de bekendste zijn. Rendier en ander wild zijn zeer geliefd, terwijl ook Fins paaslam of grote gekookte ham tot over de landsgrenzen beroemd zijn geworden. In het algemeen worden de vleesgerechten, met uitzondering van rendier en wild, meestal beïnvloed door de Europese keuken en worden vaak, net als in Nederland, gecombineerd met aardappelen.
De Finnen zijn qua drinken heel tegenstrijdig. Enerzijds zijn zij hartstochtelijke melkdrinkers (nergens ter wereld wordt bijvoorbeeld zoveel koude melk bij de lunch gedronken). De hele dag door worden er bovendien liters koffie gedronken. Anderzijds houden de Finnen ook van alcohol. Beroemde dranksoorten zijn Koskenkorva (wodka met 38% alcohol en is uit tarwe gestookt), diverse Finse biersoorten (fris en licht) en verschillende bessenlikeuren.
Het kraanwater in Finland is uitstekend drinkbaar. Het is zelfs zuiverder dan het mineraalwater dat in flessen zit.

Grensdocumenten

Voor Finland geldt een positief reisadvies. U dient te beschikken over een paspoort of ID-kaart die tijdens de totale verblijfsduur geldig is.

Gezondheid

Geen bijzonderheden.

Geldzaken

De munteenheid is de Euro (EUR). U kunt overal geld pinnen en met uw bankpas betalen. De meeste creditcards worden overal geaccepteerd.

Tunes

REISVOORSTEL FINS LAPLAND AANVRAGEN

Waarom TravelPA?

 • Al onze reizen stemmen wij af op uw wensen, daarmee is uw reis 100% uniek

 • Wij hebben bijna alle bestemmingen zelf bezocht, dus kunnen wij u uit eigen ervaring adviseren

 • U gaat met een gerust hart op reis, TravelPA is aangesloten bij het Calamiteitenfonds en het garantiefonds GGTO

Door het bezoeken van deze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluit