Loading...
  • Schitterend winterwonderland dat een onuitwisbare indruk maakt
  • Kans op het zien van het kleurrijke Noorderlicht, een unieke ervaring
  • Geweldige activiteiten, zoals een huskysafari en sneeuwscootertour
  • Aan het einde van de dag heerlijk opwarmen in een Finse sauna
  • Overnachtingen in een glazen of zelfs een sneeuw iglo mogelijk
  • Ideale bestemming voor een romantische huwelijksreis of een gezellige familievakantie

Waarom op reis naar Fins Lapland?

Finland is het meest verrassende land van Noord-Europa, waar de wonderschone natuur de boventoon voert. In Lapland, de bekendste regio van Finland, verandert vanaf half november het landschap in een waar winterwonderland. Het prachtige Noorderlicht kleurt de witte sneeuwtoppen groen, rood of paars.

Bovendien zijn er in Fins Lapland in de winter tal van leuke activiteiten mogelijk, zoals een huskytour, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen en tochten per sneeuwscooter, of met rendieren. Na een lange koude dag mag een verwarmend bezoek aan een traditionele Finse sauna uiteraard niet ontbreken. En wat dacht u van een overnachting in een échte iglo of een iglo met een glazen dak tijdens uw reis naar Lapland? Al onze Lapland reizen bestaan uit talloze hoogtepunten en uiteraard bepaalt u zelf de invulling en reisduur. Op familievakantie naar Lapland? Wij verzorgen graag uw chalet of appartement en kindvriendelijke activiteiten! Gezien de drukte tijdens de Kerst, de jaarwisseling en in februari adviseren wij u voor die periodes vroeg in het jaar te boeken.

Welke reizen biedt TravelPA naar Fins Lapland aan?

TravelPA organiseert individuele reizen en luxe vakanties op maat. Onze programma’s zijn niet overvol. Met voldoende tijd en rust om echt te kunnen genieten van het land, de sfeer, de cultuur en de plaatselijke keuken. U verblijft altijd in uitstekende hotels die wij met uiterste zorg voor u selecteren. Ook voorzien wij in privé-vervoer ter plaatse. Hieronder vindt u een aantal van onze voorbeeldreizen die dienen ter inspiratie. U kunt elke reis zoals omschreven bij ons reserveren of door ons laten aanpassen aan uw specifieke voorkeuren.

Wilt u een persoonlijk voorstel voor deze of een andere reis ontvangen?
Reisvoorstel aanvragen
Binnen 1 werkdag nemen wij contact met u op

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten in Fins Lapland?

Overnachten in een iglo

Een unieke ervaring die tijdens uw Lapland-reis niet mag ontbreken: een bijzondere overnachting in een iglo. Bij onze Lapland-reizen adviseren wij u om in ieder geval één nacht in een iglo te verblijven. Dit kan een iglo van sneeuw of een glazen iglo zijn. Slapen in een sneeuwiglo is in Fins Lapland niet zo koud (binnen een constante temperatuur van -2 graden Celsius) en oncomfortabel als u wellicht zou verwachten. Een tweepersoonsiglo, een bed van rendiervellen en voorzien van sfeervol kaarslicht, hoe romantisch wilt u het hebben?! Overnachten in een glasiglo of een iglo met een doorzichtig dak kan in Fins Lapland ook. Lekker warm en met een geweldig uitzicht op de miljoenen sterren en hopelijk ook het Noorderlicht. Opmerkelijk is dat het thermoglas niet kan bevriezen, waardoor u altijd een gegarandeerd zicht heeft.

Noorderlicht tour

Misschien voor u wel dé reden om voor een reis naar Lapland te kiezen… het Noorderlicht, ook wel Aurora Borealis genoemd. Bewonder de mysterieus bewegende lichtsluiers die de sterrenhemel doen oplichten. Geniet van een lichte gloed tot een heftig dansend spektakel in groen, geel of zelfs paars.U kunt het Noorderlicht in Lapland vanaf eind september tot half april waarnemen. De maanden november tot half april zijn statistisch gezien de beste Noorderlicht-periode. Om het Noorderlicht in Lapland te spotten, is het belangrijk dat u op een afgelegen plek zonder lichtvervuiling bent. Uiteraard heeft u de kans om het Noorderlicht bij uw accommodatie te aanschouwen, maar het is nog veel leuker om met een gids op pad te gaan. Hij kent de omgeving immers goed en hij weet vaak beter waar het Noorderlicht het beste waargenomen kan worden. En hoe geweldig is het om daarvoor soms middenin het donker een stukje per sneeuwscooter af te moeten leggen?

Huskytour

Een absolute ‘must do’ tijdens een reis naar Lapland is een huskytour. De husky’s hebben een enorm uithoudingsvermogen en werden daarom vroeger al ingezet om sledes voort te trekken en om als vervoersmiddel te dienen. En nog steeds wordt de huskyslede als praktisch vervoersmiddel ingezet. Ook worden er in Lapland langeafstandswedstrijden georganiseerd. Het team dat als eerste over de finish komt wint.Hoe gaat een huskysafari in Lapland in zijn werk? Allereerst wordt u naar de huskyfarm gebracht, waar de uitleg volgt. Tijdens de huskysafari wordt u door uitstekende gidsen begeleid. Dit zijn vaak de eigenaren van de honden. Veiligheid en plezier staan voorop. De honden genieten hier zichtbaar van, ze zijn enthousiast en kwispelen continu met hun staart! Na afloop van de huskysafari in Lapland wacht er een snack en een kop koffie, terwijl u alle tijd heeft om nog uitgebreid te knuffelen met de husky’s. Lees meer over onze eigen ervaringen in onze blog.

Sneeuwscootersafari

Ontdek de uitgestrektheid van Fins Lapland per sneeuwscooter. U rijdt door besneeuwde bossen, over bevroren rivieren, meren of smalle paadjes om af en toe op een heuvel te stoppen voor een fantastisch uitzicht over het winterwonderland. Een sneeuwscootersafari in Lapland is bijzonder afwisselend. U mag als volwassene de sneeuwscooter zelf besturen. Eerst krijgt u een goede helm, handschoenen, snowboots en warme kleding aangemeten, gevolgd door een uitgebreide uitleg door uw professionele gids. Hij rijdt helemaal voorop, zodat u precies weet waar u naartoe moet. Onderweg wordt een aantal keren gestopt en kunt u ook van bestuurder wisselen. Er zijn verschillende sneeuwscootertochten in Lapland boekbaar. Van 1 tot 2 uur, maar ook langere tochten van een aantal uren. Lees meer over onze eigen ervaringen in onze blog.

Rendieren

Een bezoek aan een rendierenboerderij mag ook niet ontbreken tijdens uw reis naar Lapland. Ver boven de Poolcirkel zijn in Lapland meer rendieren (200.000) dan inwoners (195.000) te vinden. Maak kennis met deze mooie dieren en krijg een uitgebreide uitleg over hun leven. In de winter moeten de rendieren ook eten. U gaat dan ook samen met de boer de stallen en de weides in om de rendieren te voeren. Of stap tijdens uw Lapland-reis in een slee en maak een rendiertocht! Goed ingestopt onder de dekens vinden de rendieren het heerlijk om u een rondje door de sneeuw in Lapland mee te nemen. In een rustig tempo kunt u van de ongerepte en besneeuwde natuur genieten.

IJsvissen

Een traditionele activiteit in Scandinavië is ijsvissen. Het is voor de Finnen dé weekendbezigheid. Voor het ijsvissen in Lapland neemt u een boor, krukje en een vishengel mee naar één van de vele bevroren meren. In veel gevallen gaat u hier per sneeuwscooter naartoe. Boor een gat in het ijs, ga lekker op een rendiervel zitten dat uw gids voor u heeft klaargelegd, werp uw hengel uit en geniet van de serene rust om u heen. Proef zelf de vangst rond een kampvuur waarop de gevangen vis door de gids wordt bereid. Tijdens het ijsvissen in Lapland kunt u diverse soorten vis aan de haak slaan, maar de snoek is het meest gevangen exemplaar.

Sneeuwschoenwandelen

Op het eerste oog is sneeuwschoenwandelen misschien een aparte activiteit. Lopen op ‘tennisrackets’ is in het begin nog wat onwennig, maar het is echt een leuke ervaring die niet mag ontbreken tijdens uw reis naar Fins Lapland. U zult erachter komen dat deze ‘hulpmiddelen’ niet alleen praktisch zijn om niet weg te zakken in de diepe sneeuw van Lapland. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat u op plekken komt waar u anders nooit zou komen. Voordat u aan de wandeling met sneeuwschoenen door het winterwonderland van Lapland begint, krijgt u eerst uitleg over de techniek. Achteruit lopen is bijvoorbeeld onmogelijk, maar het went al snel. Afhankelijk van de locatie en lengte van de wandeling wordt er halverwege of aan het einde tijd ingeruimd voor een warme drank of snack. Soms wordt sneeuwschoenwandelen ook gecombineerd met ijsvissen en wordt de ‘catch of the day’ verorberd. Lees meer over onze eigen ervaringen in onze blog.

Langlaufen

Dé nationale sport van Finland is langlaufen. Wat ooit begon als een middel om jezelf te kunnen verplaatsen, is langlaufen nu helemaal ingeburgerd in de Finse cultuur, zowel bij jong als oud. Door heel Fins Lapland zijn honderden kilometers aan loipes die onderling allemaal verbonden zijn met tunnels en bruggetjes. Bind tijdens uw Lapland-reis ook de latten onder en geniet van de puurheid van de natuur. Uiteraard kunnen wij voor u een excursie in een kleine groep verzorgen, zodat uw gids u de kneepjes van het ‘langlauf-vak’ onder de knie leert krijgen.

Waar ligt Finland?

Finland ligt in het noorden van Europa en grenst in het noordwesten aan Zweden, in het noorden aan Noorwegen, in het oosten aan Rusland, in het zuiden aan de Oostzee en in het westen aan de Botnische Golf. Samen met Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland vormt Finland Scandinavië. Finland is ongeveer negen keer zo groot als Nederland. Hoewel Finland voor uit 70% bos en ongeveer 13% uit water (bijna 188.000 meren) bestaat, is het land een stuk gevarieerder dan het doet vermoeden. Voor de hele Finse kust liggen eilandenarchipels met ontelbare rotsklippen en eilandjes. Lapland bezit haar kenmerkende tunturi’s, tot 1.000 meter hoge afgeronde kale bergen die boven de berkenbossen uitsteken. Richting het noordwesten worden de bergen spitser en hoger en vormen ze een deel van het Scandinavische gebergte.

Wat is goed om te weten bij een reis naar Fins Lapland?

Wat is de beste reistijd voor een reis naar Fins Lapland?
De beste reistijd voor Fins Lapland is van begin december t/m half april. Vanaf half november ligt er sneeuw in Lapland. Van december tot half april variëren de temperaturen van ca. -5 graden tot -15 graden. Soms schommelt de temperatuur rond het vriespunt, maar deze kan ook verder dalen tot zelfs -20ºC tot -30°C. Door het landklimaat is de lucht echter droger dan in Nederland, waardoor de gevoelstemperatuur aangenamer is. Januari is de periode van de Poolnacht, waarbij de zon een deel van de dag niet boven de horizon uitkomt. Het is niet donker, maar het indirecte licht van de zon en maan en de reflectie op de sneeuw tegelijk zorgen voor een sprookjesachtige sfeer met een mysterieus gekleurd licht. Februari is statistisch gezien de koudste maand, maar de laagstaande zon in het gezicht compenseert dat weer. Vanaf eind februari is het al langer licht in Lapland dan op hetzelfde moment in Nederland. Dat betekent dat u optimaal van de dag kunt profiteren. De dagen en nachten zijn vaak helder, de sneeuw is van de bomen verdwenen, maar de zon laat zich volop zien.

Welke reisdocumenten heb ik nodig voor een reis naar Fins Lapland?
Voor Finland geldt een positief reisadvies. U dient te beschikken over een paspoort of ID-kaart die tijdens de totale verblijfsduur geldig is.

Eten en drinken
De Finse keuken kent zowel Scandinavische als Russische invloeden. Er is een aantal (regionale) specialiteiten ontstaan dat het proberen meer dan waard is. U heeft meestal een ruime keuze aan visgerechten, waarvan zalm (‘lohi’), meerforel (‘siika’), regenboogforel (‘kirjolohi’) en Baltische haring (‘silaka’) de bekendste zijn. Rendier en ander wild zijn zeer geliefd, terwijl ook Fins paaslam of grote gekookte ham tot over de landsgrenzen beroemd zijn geworden. In het algemeen worden de vleesgerechten, met uitzondering van rendier en wild, meestal beïnvloed door de Europese keuken en worden vaak, net als in Nederland, gecombineerd met aardappelen.
De Finnen zijn qua drinken heel tegenstrijdig. Enerzijds zijn zij hartstochtelijke melkdrinkers (nergens ter wereld wordt bijvoorbeeld zoveel koude melk bij de lunch gedronken). De hele dag door worden er bovendien liters koffie gedronken. Anderzijds houden de Finnen ook van alcohol. Beroemde dranksoorten zijn Koskenkorva (wodka met 38% alcohol en is uit tarwe gestookt), diverse Finse biersoorten (fris en licht) en verschillende bessenlikeuren.
Het kraanwater in Finland is uitstekend drinkbaar. Het is zelfs zuiverder dan het mineraalwater dat in flessen zit.

Gezondheid
Geen bijzonderheden

Geldzaken
De munteenheid is de Euro (EUR). U kunt overal geld pinnen en met uw bankpas betalen. Let u er wel op dat u zich meestal ‘in the middle of nowhere’ bevindt, waar geen pinautomaten in de buurt zijn. De meeste creditcards worden overal geaccepteerd.

Wilt u een persoonlijk voorstel voor deze of een andere reis ontvangen?
Reisvoorstel aanvragen
Binnen 1 werkdag nemen wij contact met u op
reisvoorstel

Door het bezoeken van deze website, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluit